Fransk gastronomi – ett kök i världsklass

Det är ingen slump att den Oscarbelönta filmen Råttatouille (originaltitel: Ratatouille) utspelar sig i Paris. Det franska köket har länge ansetts vara just världens bästa kök. Trots alla trender, all inspiration och alla påbud om att man ska äta ditt och inte äta datt så håller det franska köket sin stolta fana högt. Det är till de franska storstäderna som hungriga kockar söker sig för att få erfarenhet och gå som lärlingar och det är också den franska utmärkelsen Guide Michelin som världens foodies lägger sin tilltro till när de väljer ut krogar att besöka. 2010 upptogs faktiskt det franska köket i Unescos världsarvslista som ett immateriellt kulturarv.

Men hur kommer det sig då att det franska köket blivit så stort? Intresset för god mat, höga ambitioner, duktiga yrkesmän och kvinnor har givetvis en stor del av ansvaret men framförallt tror jag att det är fransmännens intresse och krav på bra råvaror. Oavsett om vi befinner oss i ett kök på en stjärnkrog eller i bondköket på franska landsbygden så är råvarorna av hög kvalitet. Det är klart att inte alla fransmän frossar i gåslever, ostron och champagne men man kräver kvalitet på det man har råd med. Är côte de boeufen för dyr i den kvalitet man vill ha nöjer man sig inte med en sämre utan köper hellre den bästa fläskkotletten. På samma sätt är det för oss på La Belle de France. Det är klart att det finns betydligt billigare kyckling att köpa än vår, men för oss är det omöjligt att tumma på kvalitén. Vi mår bra av att veta att våra kycklingar har haft ett långt och bra liv, haft möjlighet att röra sig utomhus året runt och fått schyst mat utan några konstiga tillsatser. Förutom att vi mår bättre med den vetskapen så smakar ju även våra kycklingar bättre. Tack vare att de är långsamväxande och får röra sig utomhus blir köttet både saftigare och godare, dessutom är köttet från La Belle de France kycklingar mer proteinrikt än de snabbväxande kycklingarna. Med goda råvaror blir det ju dessutom lättare att laga god mat.

Så oavsett om du är en stjärnkock, glad amatör eller en analfabet i köket så vill vi rekommendera dig att köpa La Belle de France nästa gång du ska tillaga kyckling. Du kommer märka skillnad, både i smaken och i hjärtat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.