Presslunch med Danyel Couet

image3

Igår blev det extra franskt på Franska residenset i Stockholm när vi från La Belle de France bjöd in pressen för att berätta om vårt samarbete med stjärnkocken Danyel Couet.

Danyel var på plats från arla morgonstund för att förbereda alla goda rätter som vi bjöd på under lunchen. Det blev två varianter av tacos, en ”mexican fiesta” där chipotlepuré, lime och honung tillsammans med koriander fick smaksätta kycklingen och den andra, ”crispy n’ hot” där mangochutney, äpple och avokado fick ta plats i tacoskalet tillsammans med La Belle de France kycklingbröst.

Vidare bjöds det på en curry med pärlhöna och Danyels egen variant av den klassiska rätten Coq au Vin Blanc. En rätt som Danyel berättade att han ofta lagat till sin farmor när han besökte henne i Paris. Redan då, när Danyel var i 20-årsåldern, lärde han sig att kycklingarna märkta med Label Rouge var de bästa fåglarna. Det var dem han valde när han gick till saluhallen i Paris för att köpa kyckling till maten han skulle laga till sin farmor.

Som kock och krögare är Danyel Couet givetvis väldigt noggrann med smaker. Han berättade för de nyfikna journalisterna som var på plats hur han under sina år som kock aldrig hittat en svensk kyckling som smakar så bra som ”sin barndoms franska kycklingar”. Men det är inte bara smaken som är viktig för Danyel. Hans engagemang och intresse för hur uppfödningen går till är stort. På plats i Frankrike när vi tillsammans besökte La Belle de France uppfödare hade han tusen frågor, han doftade på de naturpreparat (vitlöksvatten och kanelvatten) som uppfödarna ger fåglarna för att undvika sjukdomar och ville höra allt om hur uppfödarna arbetade och hur fåglarna hade det.

Efter lunchen blev det en allmän frågestund när nyfikna journalister och bloggare berömde maten och frågade mer om Danyels besök i Frankrike men även om hans senaste restaurangsatsning Mother där man givetvis använder La Belle de France kycklingar i rotisseriet.

Slutet gott, allting gott även om vi glömde att hämta de vackra macaronsen som var tänkta till kaffet..                                                  image2

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.