Är kyckling farligt?

Då och nu kommer det varningar om att det är farligt att äta kyckling. Att campylobakterna ökar och att fåglarna blir sjuka att gå utomhus. Att man borde undvika färsk kyckling och hålla sig till frysta fågelprodukter. Nej, nej, nej säger vi. Ja, det stämmer att man kan bli sjuk av kyckling men oavsett larm från hälsomyndigheterna eller ej så undviks detta lätt genom sunt förnuft när det kommer till handhygienen. Diska knivar och skärbrädor och tvätta händerna efter att du skurit rå kyckling. Egentligen är det inte svårare än så. Det är en så enkel rutin att man ibland kan glömma bort det men det är också en avgörande rutin för att garanterat hålla sig frisk. Vissa väljer att ha en skärbräda enbart för hantering av fågel och visst kan det vara ett sätt för att minimera risken men det är inget krav för att inte bli smittad, du kan använda samma skärbräda så länge du ser till att rengöra den ordentligt efter användning.

Så släpp tankarna på att du inte kan äta kyckling och glöm att färsk kyckling på något sätt skulle vara ”farligare” att äta än fryst, det har ingenting med saken att göra. Ta istället ett extra drag med diskborsten när du tillagar din fågel så kan du utan fara fortsätta att njuta av kyckling i dina måltider.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.