Anka

Vår vaggande vän sen årtusenden

Ankan domesticerades för första gången i Kina för 2 000 år sen. Sen dess har den gett människan ägg, fjädrar, kött och flera delikatesser. Det finns många ankraser. I La Belle de Frances sortiment finns två: Barbarie och Mullard.

Barbarie-ankan är en av de vanligaste tama ankorna. Det beror på att den har ett rött och mört kött, som både är fastare och har mindre fett än hos de flesta andra ankraser. Det smakrika köttet har en svag ton av mysk och har man ätit Barbarie-anka brukar man känna igen den.

Det familjeföretag som vi har valt att arbeta med hyser stor respekt för både djur och slutprodukt, och är först med att uppnå svenska kvalitets- och sanitetskrav. Efter slakt kyls kropparna ner i cirka ett dygn före den manuella styckningen. Detta innebär att varje anka granskas noggrant innan den styckas, vilket gör köttet både smakrikare och mörare.

Mullard-anka är en långsamtväxande anka. Den föds upp under 84 dagar för hanar och 70 dagar för honor i Finistere, Pays de Loire eller Bretagne-området i Frankrike. Den är resultatet av en korsning mellan Barbarie-anka och Peking-anka, vilket gör den fetare än Barbarie-ankan. Därför används Mullard-anka till produktion av anklever.

La Belle de Frances ankor föds upp i mindre skala – ca 350 djur per gård och månad. Uppfödningen sker på ett så naturligt sätt som möjligt, vilket innebär att djuren är frigående med 5 kvadratmeter vardera. Ankorna utfodras i 102 dagar med en helt vegetariskt foder som består av minst 65 % spannmål, samt vitaminer och mineraler.

Vår leverantör verkar i området Les Landes i Frankrike. Djuren föds upp med stor omsorg i en lugn atmosfär. Ett så varsamt omhändertagande av djuren i kombination med förstklassigt, naturligt foder, leder till en råvara av högsta kvalitet. Därför är vi mycket stolta över våra fina ankor.

Läs gärna mer om gårdar med uppfödning av både kalkon, kyckling och pärlhöna här.

Anka del för del
Tillagning

Anka är en mångfacetterad råvara som passar till kreationer för både förrätt och huvudrätt och är tacksam att tillaga. Smaken passar de flesta och det finns oändliga variationer på tillagning. Hanteringen råvaran är den samma som för kyckling, det är viktigt att tvätta händerna mellan att ha handskats med ankan för att sedan preparera tillbehören. Använd också separata skärbrädor för ankan och för till exempel grönsaker.

Denna fågel kan lagas till i stekpanna, ugn, i gryta eller på grillen. Om man inte har provat confiterat anklår kan det verkligen rekommenderas. Om du vill tillaga hel anka kan det vara en god idé att rimma den innan, anköttet blir då ännu mörare.