Duva

Bärare av både brev och fredsbudskap

Det finns duvor som är nästan lika stora kom kalkoner och andra duvor i sparvstorlek. Så de duvor stadsbor har nöjet att betrakta varje dag är bara en av alla 300 duvarter i världen. Duvan har funnits i människans närhet i tusentals år och blivit en stark symbol för fred. Det förekommer ju fortfarande ganska ofta att man vid olika typer av evenemang släpper stora grupper av vita duvor och låter dem flyga mot himlen, som en bild av fred och frihet.

Duvan har använts som tamfågel för att arbeta med kommunikation – den välkända brevduvan som till och med tjänstgjort i krig. Men duva har också utgjort en uppskattad råvara. I Europa serverades duva ofta under medeltiden, men i dag är den mer ovanlig på europeiska bord. I Asien och Afrika äter man dock duva fortfarande, och givetvis förekommer duvrätter på finrestauranger på alla kontinenter.

Smakar duva gott, då? Ja, absolut. Den har ett mörkt och mört kött med en tydlig viltsmak. Och förutom att vara en proteinkälla, innehåller duvkött vitamin B6, fosfor, zink, koppar och selen.

Läs gärna mer om gårdar med uppfödning av både kalkon, kyckling och pärlhöna här.