- 1 hel La Belle de France gårdsmajskyckling, klippt i ryggen och uppfläkt
- 1 dl vitt vin
- 2 msk olivolja
- 3 vitlöksklyftor, pressade
- 2 tsk salt
- 1 tsk råsocker
- 1 tsk svartpeppar
- 1 msk chiliflakes
- 2 msk paprikapulver
- ½ msk korianderfrön, malda
- ½ tsk kanel, malen
- ½ tsk kryddpeppar, malen
- 1 krm nejlika, malen
- 1 tsk citronsyra (pulver)
- 8 potatisar, halverade eller klyftiga beroende på storlek
- 1 zucchini, skuren bitar
- 1 röd chili, tunt skivad
- ½ dl svarta oliver
- 12-14 steklökar, skalade och halverade
- 1 citron, skuren i bitar
- olivolja
- salt och svartpeppar
- 1 tomat
- 1 vitlöksklyfta, skalad
- 1 röd chili, urkärnad
- 1 schalottenlök, skalad
- rivet skal från 1 citron
- 2 krukor bladpersilja
- 1 kruka basilika
- 3 sardeller
- 4-5 msk citronsaft
- 1 msk kapris
- 2 dl olivolja
En perfekt, ganska rustik rätt där man utan problem kan byta ut lite av ingredienserna allt efter säsong och tillgång!
- Förbered marinaden till kycklingen genom att blanda ihop vittvin, olivolja, vitlök, salt, råsocker och svartpeppar. Lägg kycklingen i en påse och häll marinaden över den. Knyt och ställ i kylen minst 3h (helst över natten)
- Blanda ihop kryddningen bestående av chiliflakes, paprikapulver, korianderfrön, kanel, kryddpeppar, nejlika och citronsyra.
- Ta upp kycklingen ur påsen och torka den med hushållspapper. Strö över rikligt med kryddblandningen över och lägg på en ugnsplåt.
- Lägg potatis, zucchini, chili, oliver, steklökar och citron i en stor bunke och rör om med några matskedar olivolja, salt och peppar. Lägg upp på samma plåt som kycklingen och ställ in i ugn på 220 grader ca 45 minuter. Kontrollera att kycklingen är färdig intill benet.
- Lägg tomat, vitlök, chili, schalottenlök, citronskal, citronsaft, persilja, basilika, sardeller, kapris och olivolja i en matberedare och mixa väl. Smaksätt med salt och peppar. Servera till den färdiga rätten.