Kapun à la New York

Tillagningstid: 2timmar 50minuter
8 personer
Fylld kapun
  • 1 kapun La Belle de France  (ca 3,5 kg)
  • 400 g kokta kastanjer
  • 1 äpple
  • 2 stjälkar selleri
  • 1 purjolök
  • 2 msk russin
  • 6 skivor vitt formbröd
  • 3 msk smält smör
  • 1 dl grädde
  • salt och peppar
  • 1 msk hackad persilja
Fyllda rödlökarna
  • 4 rödlökar
  • 4 gula lökar
  • 100 g kokta kastanjer
  • 1 msk torkade tranbär
  • 1 msk russin
  • 1 äpple
  • 1 stjälk selleri
  • salt och peppar
  • 1 msk hackad persilja
Sås
  • 150 g torkade tranbär
  • 1 msk rörsocker
  1. Rosta brödskivorna. Skär dem i tärningar och låt dem torka 5-6 timmar.
  2. Sätt ugnen på 150 °C.
  3. Förbered fyllningen: tärna kastanj, äpple och selleri. Skär purjolöken i tunna skivor. Fräs purjo och selleri en stekpanna med 1 msk smör. För sedan över purjo och selleri till en stor skål och tillsätt kastanj, äpple, russin, bröd, smält smör, grädde och hackad persilja. Salta och peppra. Fyll kapunen med blandningen.
  4. Lägg den i en ugnsform. Salta, peppra och droppa över olja. Sätt in formen i ugnen och tillaga kapunen i ca 2 timmar och 50 minuter. Ös kapunen med skyn med jämna mellanrum och kontrollera tillagningen genom att sticka i den med en gaffel.
  5. Förbered tillbehören och såsen medan kapunen tillagas: skala lökarna, skär av den övre fjärdedelen, gröp ur dem och hacka innanmätet. Skär kastanj, äpple och selleri i små tärningar.
  6. Fräs lökhack, kastanj, äpple och selleri i lite olja. Tillsätt sedan de torkade tranbären och russinen. Salta och peppra. Fyll lökarna med blandningen.
  7. Lägg de fyllda lökarna i ugnsformen med kapunen 30 minuter innan den är klar och höj temperaturen till 180 °C så att skinnet får ordentligt med färg.
  8. Häll de torkade tranbären, sockret och 2,5 dl vatten i en kastrull. Koka upp och reducera till halva volymen.
  9. Nappera kapunen med tranbärssåsen. Servera den med de fyllda lökarna och resten av såsen bredvid.