Kyckling utgör en viktig del av vår mathållning och våra kökstraditioner – men vad vet vi om den egentligen? I dag kommer de flesta av oss i kontakt med det som förr kallades broiler, men som i dag kanske bäst beskrivs med termen industrikyckling. Den utgör 98 procent av världens kycklingproduktion. Kycklingtypen är utvecklad för att växa snabbt, ungefär 30-35 dagar, och ge större filéer och mindre klubbor.
I Frankrike har man en lång tradition av kycklinguppfödning, som präglar det stora urval av kycklingraser – ca 40 stycken – med olika egenskaper som finns där än i dag. De raser som vi intresserar oss för är de långsamtväxande med en tillväxttid på minst 81 dagar. Det gör köttet både smakrikare och fastare.
Det finns vad man kan kalla vitkyckling som har vita fötter och vit näbb, och verklig majskyckling som har naturligt gula fötter och gul näbb, till skillnad från vanlig kyckling som utfodrats med majs för att färga fötter och näbb. Det finns även svart kyckling och så finns den berömda Bressekycklingen med blå näbb och blå fötter. Den kan mycket väl vara världens godaste kyckling. Men alla kycklingar som får växa långsamt, gå ute och som får naturlig föda, blir större och smakrikare än andra sorter.
Läs gärna mer om gårdar med uppfödning av både kalkon, kyckling och pärlhöna här.