Den lilla vakteln är en flyttfågel som kom till Europa från Afrika och Asien för länge sen. I Japan har den blivit en symbol för kärlek och trohet och är därför ofta den rätt man väljer när man vill laga en verkligt romantisk middag.
Vaktelns kött har en sublim viltsmak, samtidigt som det har fin, fast konsistens. Som en hälsobonus har vaktelköttet en mycket hög järnhalt på ca 4 mg/100 g.
Sen har vi äggen. Vakteläggen har 30 % mer gula än hönsägg. Och även näringsmässigt är de överlägsna: 5 gånger mer fosfor, 7 gånger mer järn, 6 gånger mer vitamin B1, 15 gånger mer vitamin B12, koppar, zink…
Vaktelägg kan man laga på samma sätt som hönsägg: koka, steka, pochera… Den enda skillnaden är storleken. Sen kan det vara lite svårt att skala kokta vaktelägg, men följ denna enkla instruktion, så går det lätt:
Koka de små äggen i 2-3 minuter. Lägg dem sen i 2 delar kallt vatten och 1 del ättiksprit i 5 minuter. Ta upp och dra av skalet.