HELGRILALLAD KYCKLING DIABLO by Danyel Couet

4 personer
Fågel
  • 1 hel La Belle de France gårdskyckling
  • 1 dl vittvin
  • 2 msk olivolja
  • 3 vitlöksklyftor, pressade
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk råsocker
  • 1 tsk svartpeppar
Kryddmix
  • 1 msk chiliflakes
  • 2 msk paprikapulver
  • ½ msk malen korianderfrön
  • ½ tsk kanel, malen
  • ½ tsk kryddpeppar, malen
  • 1 krm nejlika, malen
  • 1 tsk citronsyra (pulver)
Tillbehör
  • 1 ägg
  • 1 grillad röd paprika, skalad
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 skiva formbröd utan kanter
  • ½ dl vitvinsvinäger
  • 1 ½ - 2 msk pimientopulver (rökt paprikapulver)
  • 4 dl rapsolja
  • citronsaft efter smak
  • tabasco
  • salt och svartpeppar
  • Sallad och grönsaker efter säsong
  1. Förbered marinaden till kycklingen genom att blanda ihop vittvin, olivolja, vitlök, salt, råsocker och svartpeppar. Lägg kycklingen i en påse och häll marinaden över den. Knyt och ställ i kylen minst 3h (helst över natten)
  2. Blanda ihop kryddningen bestående av chiliflakes, paprikapulver, korianderfrön, kanel, kryddpeppar, nejlika och citronsyra.
  3. Ta upp kycklingen ur påsen och torka den med hushållspapper. Strö över rikligt med kryddblandningen över.
  4. Värm ugnen till 180 grader och ställ in kycklingen. Låt stå i ca 40 minuter. Höj sedan temperaturen till 220 grader och tillaga ytterligare 5-10 minuter så att den får en fin gyllene färg. Ta ut och låt vila.
  5. Gör dressingen genom att lägg brödskivan i blöt i vittvinsvinägern.
  6. Lägg ägg, paprika, pimientopulver, vitlök i en mixer. Mixa slätt. Tillsätt brödet och endast vinägern som absorberats av brödet. Resten sparas till senare om det behövs mer syra.
  7. Mixa i oljan i tunn stråle tills det blir en röd och slät sås med krämig konsistens.