4 personer
Fågel
- 1 hel La Belle de France gårdskyckling
- 1 dl vittvin
- 2 msk olivolja
- 3 vitlöksklyftor, pressade
- 2 tsk salt
- 1 tsk råsocker
- 1 tsk svartpeppar
Kryddmix
- 1 msk chiliflakes
- 2 msk paprikapulver
- ½ msk malen korianderfrön
- ½ tsk kanel, malen
- ½ tsk kryddpeppar, malen
- 1 krm nejlika, malen
- 1 tsk citronsyra (pulver)
Tillbehör
- 1 ägg
- 1 grillad röd paprika, skalad
- 3 vitlöksklyftor
- 1 skiva formbröd utan kanter
- ½ dl vitvinsvinäger
- 1 ½ - 2 msk pimientopulver (rökt paprikapulver)
- 4 dl rapsolja
- citronsaft efter smak
- tabasco
- salt och svartpeppar
- Sallad och grönsaker efter säsong
- Förbered marinaden till kycklingen genom att blanda ihop vittvin, olivolja, vitlök, salt, råsocker och svartpeppar. Lägg kycklingen i en påse och häll marinaden över den. Knyt och ställ i kylen minst 3h (helst över natten)
- Blanda ihop kryddningen bestående av chiliflakes, paprikapulver, korianderfrön, kanel, kryddpeppar, nejlika och citronsyra.
- Ta upp kycklingen ur påsen och torka den med hushållspapper. Strö över rikligt med kryddblandningen över.
- Värm ugnen till 180 grader och ställ in kycklingen. Låt stå i ca 40 minuter. Höj sedan temperaturen till 220 grader och tillaga ytterligare 5-10 minuter så att den får en fin gyllene färg. Ta ut och låt vila.
- Gör dressingen genom att lägg brödskivan i blöt i vittvinsvinägern.
- Lägg ägg, paprika, pimientopulver, vitlök i en mixer. Mixa slätt. Tillsätt brödet och endast vinägern som absorberats av brödet. Resten sparas till senare om det behövs mer syra.
- Mixa i oljan i tunn stråle tills det blir en röd och slät sås med krämig konsistens.