Hönan eller ägget..?

Påsken närmar sig med stormsteg och det börjar bli dags att ladda upp med ägg, lamm och påskgodis till alla små påskkärringar och påskherrar som kommer och knackar på dörren på sin väg till Blåkulla. För er som inte vill äta lamm och lax hela påsken är en hel kyckling ett gott alternativ. En hel kyckling är perfekt att tillaga, den sköter sig själv i ugnen (eller i grillen!) och går att variera i smaksättning och tillbehör allt efter tycke och smak.

Jmed104768_0709_whole_chicken_vert[1]ust att grilla hel kyckling är något som vi vill slå ett extra slag för och något som också blir allt mer populärt. En hel kyckling är billigare att köpa och ger bra med mat. Man kan välja att dela upp de olika styckningsdetaljerna till olika måltider eller bjuda in till en riktig (påsk)fest där man äter hela fågeln direkt.

Många är rädda för att kycklingen inte ska vara helt färdig och kör den gärna lite extra länge i ugnen vilket dessvärre ofta resulterar i att köttet blir torrt och inte alls så gott. För att underlätta och minska risken för just detta är det absolut bästa redskapet en köttermometer. Det behöver inte vara något avancerat och dyrt utan en vanlig enkel från matbutiken funkar alldeles utmärkt. När du väl har införskaffat den så kommer man till temperaturen. Man läser ofta att folk rekommenderar 82°C intill benet på kyckling. Risken med att låta kycklingen komma upp i den temperaturen under tillagningen är att kycklingen efterlagas vilket gör att sluttemperaturen oftast landar på flera grader över 82. Vi rekommenderar att istället ta ut kycklingen vid 76-78°C och låta den vila ett tag inlindad i aluminiumfolie. Då kommer du att få en saftig och god kyckling.

La Belle de France finns som hel majskyckling eller som vanlig vit kyckling. Båda har levt ett liv frigående utomhus på den franska landsbygden där de kunnat spendera sina dagar sprättandes i marken. Tack vare att de faktiskt lever utomhus och rör sig så mycket får de ett väldigt mört kött och är mer proteinrikt än de kycklingar som lever inomhus. Så samtidigt som du får en godare måltid gör du gott genom att välja fåglar som fått leva så som kycklingar ska leva, utomhus.

Glad och god påsk önskar vi på La Belle de France!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.