Hel anka

Ankan blir helt fantastisk om man lägger den i smaksatt saltlösning (rimmar) över natten. Du kan ersätta vattnet med andra vätskor som apelsinjuice, te, vin, öl soyasås osv. Addera sedan till din favorit krydda för en extra smaksensation.

Kycklingfilé

Filén är rätt och slätt bröstet på kycklingen. Köttet är magert och lättlagat och går lätt att fylla med andra goda saker. En filé kan användas både med och utan skinn. Vi rekommenderar att man köper filé med skinnet kvar. Då får man under tillagningen en smakförhöjning genom fettet som finns mellan köttet och skinnet. […]

Lår

Anklår är tacksamma kamrater i köket. Eftersom de tål både värme och lång koktid utan att bli torra. Dessutom passar de både som ingrediens i förrätter och till huvudrätt.  Metoden kan användas för confit. Confiterat anklår är en smaksensation i sig, då sjuder man ankan i ankfett. Tillsätt gärna lök, vitlök och färska örter till […]

Filé

Filén är bröstet på ankan. Bästa sättet att steka en ankfilé med skinn är att börja med kall panna och lägga köttet med skinnet nedåt. Låt sedan temperaturen stiga, på detta sätt smälter fettet närmast filén och skinnet blir då gott och krispigt. Vänd på köttet och stek klart. Alternativt kan du lägga in den […]

Gås

Det var egyptierna som först upptäckte gåsen som en liten skatt i köket. Det handlade då om vildgäss som betat sig feta inför sin flytt norrut på våren. Med ett minimum av ansträngning kunde egyptierna skaffa fågelkött med fin och fyllig smak. Senare blev tamgäss vanliga på lantgårdar, ofta använda som ”vakthundar”, eftersom de är […]

Duva

Det finns duvor som är nästan lika stora kom kalkoner och andra duvor i sparvstorlek. Så de duvor stadsbor har nöjet att betrakta varje dag är bara en av alla 300 duvarter i världen. Duvan har funnits i människans närhet i tusentals år och blivit en stark symbol för fred. Det förekommer ju fortfarande ganska […]

Kycklinglår

Låret är den övre delen på kycklingklubban. Köttet är mört och har mycket smak. Kycklinglår kan stekas i både ugn och stekpanna, och passar mycket bra i grytor. På kycklinglårfilé är benet borttaget. Ibland tas även skinnet bort. Denna del anses vara den möraste delen av kycklingen. Lårfilé kan kokas i gryta, stekas i panna […]

Kycklingvinge

Vingen är kanske inte det första man tänker på att tillaga när man tänker på kyckling, eftersom man kanske tycker att det blir för lite kött. På La Belle de Frances fåglar finns det dock gott om kött även på vingen. Att marinera dessa godbitar, ungssteka dem och sen servera dem med en dippsås brukar […]

Kycklingklubba

Kycklingklubban består av låret och benet. Den kan vara med eller utan ryggben. Man steker klubban både hel och delad och gärna i stekpanna. Annars är ungstekning väldigt populärt, liksom att grilla kycklingklubbor under sommarsäsongen. Den här delen passar även utmärkt i grytor.

Kycklinglårfilé

Lårfilé är vad man får fram när man skär bort köttet från kycklingens lår. Oftast tar man även bort skinnet. Den lilla lårfilén kan man fylla med olika fyllningar och steka i ugnen. Man kan självklart även steka den i stekpanna och woka och grilla den.