- 4 kycklingbröst La Belle de France
- 2 tsk salt
- 2 dl mandelmjölk, osötad
- 2 huvuden broccoli
- 3 msk skållad mandel, finhackad
- espelettepeppar
- 1 rostad, skalad och urkärnad röd paprika
- 1 äggula
- 1 msk pimientopulver ”dulce”
- 1 vitlöksklyfta, pressad
- 1-2 msk citronjos
- ½ tsk salt
- tabasco
- 2 dl rapsolja
- 1 skiva formbröd utan kant
- ½ dl vittvinsvinäger
- Blanda havssalt och mandelmjölk. Lägg i kycklingen och låt ligga i ca 30 minuter.
- Ta upp kycklingen och torka den på hushållspapper. Stek den gyllene i en het stekpanna med hälften olja, hälften smör.
- Lägg upp på ugnsfast form och ställ i ugn på 120 grader i ca 15 minuter tills den är klar.
- Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
- Plocka små buketter av broccolin. Skala stjälken och skär den i tunna skivor. Doppa buketter och stjälk i kokande vatten i ca 20-30 sek. häll av vattnet.
- Lägg upp broccolin på en plåt. Droppa på lite olivolja. Strö över mandeln och smaksätt med salt, peppar och lite espelettepeppar och värm i ugn på grillvärme ett par minuter.
Mojorojo:
- Mixa paprika, ägg, pimientopulver, vitlök, citronjos, salt, tabasco
- Häll i matoljan i tunn stråle under mixningen tills den blir som en majonnäs
- Blötlägg brödet i vinägern och tillsätt den
- Mixa slätt
Viste du att..
Espelettepeppar är en fransk chilipeppar som odlas i byn Espelette i sydvästra Frankrike. Det är ett populärt inslag i det baskiska köket där den bland annat används flitigt i äggrätter, såser, grytor och soppor. Frukten mognar från grönt till rött och blir ca 8-12 cm lång. Styrkan i frukten ökar i takt med mognaden och det malda pulvret är något starkare än den färska frukten.