BROCCOLIKYCKLING & MOJOROJO by Danyel Couet

4 personer
Fågel
  • 4 kycklingbröst La Belle de France
  • 2 tsk salt
  • 2 dl mandelmjölk, osötad
  • 2 huvuden broccoli
  • 3 msk skållad mandel, finhackad
  • espelettepeppar
Mojorojo
  • 1 rostad, skalad och urkärnad röd paprika
  • 1 äggula
  • 1 msk pimientopulver ”dulce”
  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • 1-2 msk citronjos
  • ½ tsk salt
  • tabasco
  • 2 dl rapsolja
  • 1 skiva formbröd utan kant
  • ½ dl vittvinsvinäger
  1. Blanda havssalt och mandelmjölk. Lägg i kycklingen och låt ligga i ca 30 minuter.
  2. Ta upp kycklingen och torka den på hushållspapper. Stek den gyllene i en het stekpanna med hälften olja, hälften smör.
  3. Lägg upp på ugnsfast form och ställ i ugn på 120 grader i ca 15 minuter tills den är klar.
  4. Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
  5. Plocka små buketter av broccolin. Skala stjälken och skär den i tunna skivor. Doppa buketter och stjälk i kokande vatten i ca 20-30 sek. häll av vattnet.
  6. Lägg upp broccolin på en plåt. Droppa på lite olivolja. Strö över mandeln och smaksätt med salt, peppar och lite espelettepeppar och värm i ugn på grillvärme ett par minuter.

Mojorojo:

  1. Mixa paprika, ägg, pimientopulver, vitlök, citronjos, salt, tabasco
  2. Häll i matoljan i tunn stråle under mixningen tills den blir som en majonnäs
  3. Blötlägg brödet i vinägern och tillsätt den
  4. Mixa slätt

 

Viste du att..

Espelettepeppar är en fransk chilipeppar som odlas i byn Espelette i sydvästra Frankrike. Det är ett populärt inslag i det baskiska köket där den bland annat används flitigt i äggrätter, såser, grytor och soppor. Frukten mognar från grönt till rött och blir ca 8-12 cm lång. Styrkan i frukten ökar i takt med mognaden och det malda pulvret är något starkare än den färska frukten.