4 personer
Fågel
- 4 majskycklinglår La Belle de France, urbenade
- 2 msk sumak
- 1 tsk chiliflakes
- 1 tsk pepparblandning mix
- 1 tsk korianderfrön, malda
- 1 dl granatäppelkärnor
- mynta och koriander till garnering
Falafel
- 3 dl blötlagda kikärter (gärna Go Green ready in 5)
- 1 liten gul lök
- 1 dl bladpersilja
- 4 vitlöksklyftor
- 1 msk potatismjöl
- 1 tsk salt
- 1 tsk spiskummin
- 1/2 tsk malen koriander
- 2 krm svartpeppar
- 1 krm kardemumma (kan uteslutas)
- neutral matolja till fritering
Muhammara
- 3 st paprika, röd
- 2 dl valnötter, malda
- 1 dl ströbröd
- 1 vitlöksklyfta
- 1 tsk granatäppelsirap
- 2 msk citronsaft
- 0,5 krm salt
- 1 dl olivolja
- 1,5-2 tsk sambal oelek
- 1 krm spiskummin
- svarta oliver
- färsk mynta
Servering
- 4 bollar lebneh (libanesisk getost)
- 12 pitabröd eller Chobezbröd, värms lätt i smord stekpanna
- blanda ihop kryddorna till kycklingen och krydda låren runt om. Salta runt om. Bryn i het stekpanna och lägg upp på en plåt och ställ i ugn på 180 grader i ca 25 minuter. Ta ut kycklingen och skär den i skivor. Garnera med granatäppelkärnor, mynta- och korianderblad
Falafel:
- Blötlägg kikärterna enligt anvisningen på förpackningen. Lägg kikärterna i en skål och häll över kokande vatten så att det täcker. Låt dra i 10 minuter, häll sedan av vattnet och låt ärterna rinna av ordentligt. Om du använder matberedare, lägg i alla ingredienser till falafeln och mixa till en ganska torr smet. Om du inte har en matberedare kan du mortla kikärterna och finhacka resten av ingredienserna. Om smeten blir för blöt, tillsätt mer mjöl.
- Hetta upp 5 cm matolja i en tjockbottnad kastrull till 180˚C.
- Forma bollar av smeten, använd gärna en glasskopa och tryck till bollarna så att de blir kompakta och håller ihop.
- Fritera 4–5 bollar åt gången i några minuter så att de blir mörkt gyllenbruna. Se till att vänta mellan varje omgång så att temperaturen går upp till 180˚C, annars smälter bollarna ut i oljan. Låt bollarna rinna av på papper.
Muhammara:
- Dela paprikorna i bitar för att mixas. Lägg dem i en skål med valnötter, granatäppelsirap, vitlök, citronsaft och spiskummin. Mixa tills det blir puré. Tillsätt ströbröd tills purén är mindre ”vattnig”.
- Blanda i olivoljan och smaksätt med sambal oelek och salt. Garnera med svarta oliver och färsk mynta.