- 1 hel pärlhöna La Belle de France, styckad i 10 bitar
- olivolja till stekning
- 200g rökt sidfläsk i bitar
- 4 vitlöksklyftor
- 1 purjolök, endast det vita
- 150g shiitakesvamp
- 1 flaska rödvin
- 2 dl vatten
- 2 msk koncentrerad kycklingfond
- 3 lagerblad
- 1 msk spiskummin, mald
- ½ apelsin, rivet skal
- 2 tsk torkad timjan
- 2 tsk maizena
- sherryvinäger
- Selleriblad, bladpersilja, färsk timjan
- 8 små knippmorötter, kokta i saltvatten
- 2 stjälkar blekselleri, skurna i bitar och kokta i saltvatten
- 8 små majrovor, kokta i saltvatten och klyftade
- Sätt ugnen på 120 grader. Skär ut brösten från pärlhönan. Salta och peppra. Bryn dem ca 20 minuter på varje sida i het panna med olivolja.
- Lägg upp dem i en ugnsform. Skär lår och vingar i hälften. Salta och peppra.
- Krossa vitlöken. Grovstrimla purjolöken och halvera ev. svamparna om de är för stora.
- Bryn lår och vingar i het panna tills dom är gyllene. Lägg över dem i en gryta. Häll på vin, vatten, fond, lagerblad, spiskummin, apelsinskal och timjan. Låt sjuda under lock i ca 30 minuter.
- Låt de brynta brösten stå i ugnen i ca 10 minuter, eller tills de är genomstekta. Låt vila.
- Fräs under tiden fläsk, vitlöks, purjolök och svamp i smör och olivolja i stekpannan. Lägg ner det i grytan.
- Rör ut maizena i lite rödvin och rör ner i grytan. Koka på svag värme i ytterligare några minuter.
- Smaksätt med sherryvinäger, salt och peppar.
- Skär brösten i rejäla skivor och lägg ner i grytan. Garnera med färsk timjan, selleriblad och bladpersilja. Lägg i dom kokta grönsakerna och servera med ris eller potatis.