PÄRLHÖNA AU VIN by Danyel Couet

Tillagningstid: 50minuter
4 personer
Fågel
  • 1 hel pärlhöna La Belle de France, styckad i 10 bitar
  • olivolja till stekning
Gryta
  • 200g rökt sidfläsk i bitar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 purjolök, endast det vita
  • 150g shiitakesvamp
  • 1 flaska rödvin
  • 2 dl vatten
  • 2 msk koncentrerad kycklingfond
  • 3 lagerblad
  • 1 msk spiskummin, mald
  • ½ apelsin, rivet skal
  • 2 tsk torkad timjan
  • 2 tsk maizena
  • sherryvinäger
Garnering
  • Selleriblad, bladpersilja, färsk timjan
  • 8 små knippmorötter, kokta i saltvatten
  • 2 stjälkar blekselleri, skurna i bitar och kokta i saltvatten
  • 8 små majrovor, kokta i saltvatten och klyftade
  1. Sätt ugnen på 120 grader. Skär ut brösten från pärlhönan. Salta och peppra. Bryn dem ca 20 minuter på varje sida i het panna med olivolja.
  2. Lägg upp dem i en ugnsform. Skär lår och vingar i hälften. Salta och peppra.
  3. Krossa vitlöken. Grovstrimla purjolöken och halvera ev. svamparna om de är för stora.
  4. Bryn lår och vingar i het panna tills dom är gyllene. Lägg över dem i en gryta. Häll på vin, vatten, fond, lagerblad, spiskummin, apelsinskal och timjan. Låt sjuda under lock i ca 30 minuter.
  5. Låt de brynta brösten stå i ugnen i ca 10 minuter, eller tills de är genomstekta. Låt vila.
  6. Fräs under tiden fläsk, vitlöks, purjolök och svamp i smör och olivolja i stekpannan. Lägg ner det i grytan.
  7. Rör ut maizena i lite rödvin och rör ner i grytan. Koka på svag värme i ytterligare några minuter.
  8. Smaksätt med sherryvinäger, salt och peppar.
  9. Skär brösten i rejäla skivor och lägg ner i grytan. Garnera med färsk timjan, selleriblad och bladpersilja. Lägg i dom kokta grönsakerna och servera med ris eller potatis.