All in one by Danyel Couet

4 personer
Kycklingen
  • 1 hel La Belle de France gårdsmajskyckling, klippt i ryggen och uppfläkt
  • 1 dl vitt vin
  • 2 msk olivolja
  • 3 vitlöksklyftor, pressade
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk råsocker
  • 1 tsk svartpeppar
Kryddmix
  • 1 msk chiliflakes
  • 2 msk paprikapulver
  • ½ msk korianderfrön, malda
  • ½ tsk kanel, malen
  • ½ tsk kryddpeppar, malen
  • 1 krm nejlika, malen
  • 1 tsk citronsyra (pulver)
Tillbehör
  • 8 potatisar, halverade eller klyftiga beroende på storlek
  • 1 zucchini, skuren bitar
  • 1 röd chili, tunt skivad
  • ½ dl svarta oliver
  • 12-14 steklökar, skalade och halverade
  • 1 citron, skuren i bitar
  • olivolja
  • salt och svartpeppar
Smaksättning
  • 1 tomat
  • 1 vitlöksklyfta, skalad
  • 1 röd chili, urkärnad
  • 1 schalottenlök, skalad
  • rivet skal från 1 citron
  • 2 krukor bladpersilja
  • 1 kruka basilika
  • 3 sardeller
  • 4-5 msk citronsaft
  • 1 msk kapris
  • 2 dl olivolja

En perfekt, ganska rustik rätt där man utan problem kan byta ut lite av ingredienserna allt efter säsong och tillgång!

  1. Förbered marinaden till kycklingen genom att blanda ihop vittvin, olivolja, vitlök, salt, råsocker och svartpeppar. Lägg kycklingen i en påse och häll marinaden över den. Knyt och ställ i kylen minst 3h (helst över natten)
  2. Blanda ihop kryddningen bestående av chiliflakes, paprikapulver, korianderfrön, kanel, kryddpeppar, nejlika och citronsyra.
  3. Ta upp kycklingen ur påsen och torka den med hushållspapper. Strö över rikligt med kryddblandningen över och lägg på en ugnsplåt.
  4. Lägg potatis, zucchini, chili, oliver, steklökar och citron i en stor bunke och rör om med några matskedar olivolja, salt och peppar. Lägg upp på samma plåt som kycklingen och ställ in i ugn på 220 grader ca 45 minuter. Kontrollera att kycklingen är färdig intill benet.
  5. Lägg tomat, vitlök, chili, schalottenlök, citronskal, citronsaft, persilja, basilika, sardeller, kapris och olivolja i en matberedare och mixa väl. Smaksätt med salt och peppar. Servera till den färdiga rätten.