BBQ pepperwings & garlic by Danyel Couet

4-6 personer
Kycklingen
  • 2 förpackningar ekologiska kycklingvingar La Belle de France
  • 3 vitlöksklyftor
  • 3 dl chilisås
  • 4 msk rårörsocker
  • 3 msk rödvinsvinäger
  • 2 msk japansk soja
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 tsk mald ingefära
  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • ½ dl mörkt öl
  • 1 krm cayennepeppar
  • 2 tsk mix pepparblandning
  • flingsalt
  • svartpeppar
Aioli
  • 1 äggula
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • 1 msk citronsaft
  • 1 nypa cayennpeppar
  • salt
  • ca 3 dl olivolja
  • 1 dl gräddfil

En perfekt rätt att servera som snacks vid ett mingel eller varför inte som tilltugg medan man tillagar varmrätten?! Receptet bygger på att vingarna ska tillagas i ugnen men givetvis går de att grilla också för den som föredrar det. Anpassa antalet kycklingvingar till situationen och servera gärna rustikt direkt på bakplåtspapper i en korg eller varför inte som på bilden, en skärbräda?!

  1. Skala och riv vitlöken. Blanda vitlöken med alla ingredienser i en kastrull utom salt och peppar. Koka sakta ca 25 minuter. Smaksätt med salt och peppar.
  2. Lägg i kycklingvingarna och låt sjuda på svag värme i ca 5 minuter.
  3. Lägg upp dem på en plåt med smörpapper och ställ i ugn på 220 grader i ca 35 minuter tills de fått en fin mörk och karameliserad färg samt är klara ända till benet.
  4. Rör ihop äggula, senap, vitlök, citronsaft, cayennpeppar och lite salt. Häll oljan i tunn stråle och vispa samtidigt. Rör i gräddfilen. Smaka av med ytterligare salt och citronsaft om så behövs.
  5. Servera med potatischips.