Coq au vin blanc by Danyel Couet

4 personer
Kycklingen
  • 1 hel La Belle de France Gårdskyckling
  • 4 vitlöksklyftor, krossade
  • 12 steklökar, skalade
  • 10 vitpepparkorn, krossade
  • 2 lagerblad
  • 4 persiljestjälkar
  • 1 kvist dragon
  • 5 dl vitt torrt vin
  • 2 msk olivolja till stekning
  • 50 g smör till stekning
  • 2 msk Dijonsenap
  • ca 200g helt rökt sidfläsk skuren i cm- tjocka skivor
  • 5-8 champinjoner
  • 2 msk hackad bladpersilja
  • 1 tsk hackad dragon
  • 5 dl grädde

Danyel; ”den här rätten har jag skapat med inspiration av min pappas ”superkyckling” , en rätt som jag alltid lagade till min farmor när jag hälsade på henne i Paris”

  1. Stycka gårdskycklingen i 10 bitar. Brösten i 2, vingar för sig, låren i 2 och lägg i en bunke eller en plastpåse. Lägg i vitlök, steklökar, vitpeppar, lagerblad, persiljestjälkarna, dragonen och det vita vinet i kycklingen. Låt marinera över natten.
  2. Lyft upp gårdskycklingen ur marinaden och torka den. Hetta upp en stor, vid kastrull och bryn kycklingen och sidfläsket i olivoljan och smöret tills det har fått fin, mörk och gyllene färg. Lyft upp kycklingen och sidfläsket på en tallrik.
  3. Lägg i senapen i samma stekfett som kycklingen legat i och rör ut det. Häll i all marinad från gårdskycklingen och låt koka upp.
  4. Häll i grädden och lägg i gårdskyckling och sidfläsk och låt sjuda ca 20 minuter på svag värme. Kontrollera att gårdskycklingen är genomtillagad.
  5. Smaksätt med salt och peppar.
  6. Skiva champinjonerna och strö över grytan
  7. Strö över persiljan och dragonen.
  8. Servera med ris eller pressad potatis.