Kycklingens Rolls Royce har huvudrollen i Bocuse d´Or

Att fransk fågel är fågel i världsklass har vi på La Belle de France vetat länge. Därför blev vi inte särskilt förvånade (men mycket glada) när vi fick veta att kungen av kyckling, bressekyckling, får huvudrollen i nästa års prestigfulla kocktävling Bocuse d´Or. Det är alltså Bressekyckling som är huvudråvaran som världens främsta kockar ska arbeta med för att skapa sitt bidrag i tävlingen. Bressetupp med huvud

Bressekyckling föds upp i Bresse i Frankrike och är vad man kallar ursprungsskyddad. Med det menas att det endast är kyckling från detta specifika område som får säljas under benämningen Bressekyckling. Enkelt jämfört är det som med vin där tex champagne endast får heta just champagne om det kommer från området Champagne. Det föds upp ca 1,2 miljoner Bressekycklingar per år. Det kan låta mycket men det är faktiskt endast 0,1% av den totala kycklingproduktionen i Frankrike. Ungefär 10% av dessa exporteras sedan utanför Frankrikes gränser så det är minst sagt en exklusiv produkt. Så hur kommer det sig då att de är så exklusiva? För det första så lever de betydligt länge än en vanlig kyckling, minst 120 dagar. Under den tiden hinner de skapa en unik smakkaraktär som vissa menar drar lite åt vildfågelhållet. Men även fodret och förhållandena är betydligt mer exklusivt än för en vanlig kyckling. Endast det bästa är gott nog när man föder upp Bressekyckling.

I Frankrike, och även i många andra delar av världen, köper man Bressekycklingen hel. Kycklingens klor är nämligen blåfärgade vilket gör att den lätt känns igen och man som konsument vet att man får rätt kyckling. Något som man gärna vill vara säker på när man betalar ca 450 kr/kg för en kyckling.

Nu återstår att se vad världens kockelit skapar med denna fantastiska råvara, vi ser verkligen fram emot att låta oss imponeras under 2017 års Bocuse d´Or

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.